Matalan kynnyksen kaupunkiviljely

Miksi oman ruuan kasvattaminen on tärkeää?

Tiesitkö, että ruokatuotannon osuus päästöistä on noin kolmannes? 

Kasvattamalla itsellesi ruokaa olet mukana vähentämässä ruokatuotannon ympäristökuormaa sekä vaikuttamassa tulevaisuuden ruokatuotannon muodostumiseen.

Tiestikö, että Suomi on vain 20% ruokaomavarainen, jos öljykriisi iskee. Suurin osa ruokajärjestelmästämme lepää fossiilisten polttoaineiden päällä. Jokainen tieteellinen raportti, mitä ympäristön tilasta viimeaikoina on julkaistu, antaa surullista kuvaa maaperän voimakkaasta köyhtymisestä ja vesistöjen nopeasta rehevöitymisestä. Lisäksi maatalous ja ruokatuotanto on edelleen pitkälti riipuksissa fossiilisista polttoaineista. Tarvitsemme uusia ideoita, sekä innovaatioita oman ruuan kasvattamiseen sekä pikaisia toimenpiteitä. Emme tietenkäään voi ennustaa tulevaisuutta mutta voimme silti vaikuttaa siihen.

Rikas luontosuhteemme

Suomalaisille on tuttua hyödyntää rikasta luontoamme ja moni kerää mahtavien metsiemme kätköistä marjoja sekä sieniä, metsästää sekä kalastaa ja myös villivihannesten tunnettavuus on lisääntynyt. Olemme etuoikeutetussa asemassa pohjolan puhtaana helmenä koko globaalissa kuvassa sekä tilassa. 

Hyvinvointivaltiomme mahdollistaa suomalaisten löytävän luovia ja kehityskelpoisia ratkaisuja tilanteeseen, niin poliittisella kentällä, että aivan mikrokoon tasolla, yksilöinä että yhteisöinä. Suomalaisten sisu on maailmalla tunnettu, eikä meillä ole tapana hämmentyä uusien asioiden edessä. Suomalaisten ympäristöosaaminen on maailman kärkeä ja haluamme olla raivaamassa tietä kaikille. Vahva luontosuhteemme auttaa ymmärtämään miten pääsemme kulutushysteriasta irti ja pääsemme jälleen tasapainoon luonnon kanssa, hyödyntäen sen antimia samalla tavalla miten esi-isämme ovat ymmärtäneet tehdä.

Kotitarveviljely on lähihistoriaamme 

Vielä sota-aikoina ja sen jälkeen, oli tavallista, että kaupungissakin kasvatettiin jokaisessa mahdollisessa vapaassa maapläntissä omaa ruokaa. Vasta voimakas kaupungistuminen ja maaseudun autioituminen on vieraannuttanut suomalaiset omasta sadostaan. Kutsuisinkin nyt kaikki koolle ja ottamaan vastaan kaupunkiviljelyn uuden tulemisen, asuntoviljelemisen sekä yhteisöpuutarhat sekä viljelmät! Mitä isompi liike saadaan aikaan, sen suurempi vaikutus sillä on suuressa kuvassa, yksilötason muurahaistentyö kasvattaa koko kekoa suuremmaksi. Omilla valinnoilla on vaikutusta ensimmäiseksi omaan hyvinvointiin, toiseksi lähimmäistensä hyvinvointiin ja lopulta koko kansakunnan hyvinvointiin.

Kaupungissa on mahdollista kasvattaa omaa ruokaa monella eri tavalla. Voit vuokrata palstatilaa tai lava-kaulus-viljelylaatikon. Voit myös perustaa parvekkeellesi oman ruukkupuutarhan tai syötävän ikkunalautaviljelmän. Kaupunkiviljellä voi siis sisällä että ulkona! Talviaikaan sisäviljelyllä saat tuoreita vihanneksia ja väriä pohjolan pimeyteen, hyvinvointisi lisääntyy ja säästät myös rahaa!

Jos et ole aikaisemmin viljellyt mitään niin kokeile matalan kynnyksen tapaa ja perusta oma mikrofarmi!


Mikrofarmissa voit kasvattaa omat suosikkisi kasviksista mikrovihanneksina! Mikrofarmi voidaan skaalata jokaiseen neliöön sopivaksi, lähtien pikkuruisista nurkkauksista, ikkunalaudan leveydeltä, suoraan vaikka kerrostalon yhteisiin tiloihin soveltuvana kerrosviljelmänä! 

Mikrofarmin perustaminen on helppoa, ei vaadi suuria kustannuksia, eikä erityisosaamista tai tietoa puutarhanhoidosta. Liioin ei myöskään tarvita aikaisempaa kokemusta viljelemisestä. Mikrofarmilla ei tarvita lannoitusta eikä kasvinsuojeluaineita ja tiedät taatusti ruokasi alkuperän, olethan sen itse kasvattanut!

Mikrofarmilla voit viljellä mikrovihanneksia tai versottaa erillaisia kasviksia sekä viljaa.

Oman ruuan kasvattaminen mikrofarmilla on nopeaa, sato valmistuu syötäväksesi jo 7-14 päivässä! 

Kaupunkilaiselle sopivan helppo tapa kasvataa tuoreita vihanneksia joka päivä ja selkeä mahdollisuus vaikuttaa ympäristöasiohin!

Mikrovihannesten viljely on äärettömän helppoa ja nopeaa. Kotiin voidaan varata pieni ja omiin neliöihin sopiva mikrofarmi josta päästään hyvin äkkiä siihen pisteeseen että herkullisia, raikkaita kasviksia voidaan napsia lautaselle juuri niin tuoreena kun voidaan. Lyhyemmäksi tuotantoketju ei voi tulla, ellet hotki mikrovihanneksesi suoraan kasvualustasta...

Parasta kasvattamisessa on se, että kaupungin pienimmätkin neliöt soveltuvat ja muuntuvat helposti mikrovihanneksien kasvattamiseen. Valitsemalla omaksi viljelylaatikokseen kotoolta jo valmiiksi löytyviä astioita, voit aloittaa vaikka heti. Hieno ja vanha keraaminen astia saa vihdoin ansaitsemansa huomion keittiöpuutarhasi pääosassa!

Mitä suuremman mikrofarmin perustat, sen upeammalta se näyttää! Tässä touhussa ei peukalon tarvitse olla vihreä, mikrovihannesten kasvattelu omalla ikkunalaudalla ei voisi olla helpompaa! Kaiken lisäksi kokemuksesi karttuessa mikroviljelijänä, on helppo astua seuraavalle tasolle ja kokeilla vaikka oman basilikan kasvattamista!

Hyppää mukaan kaupunkiviljelijäksi ja tule työpajaan oppimaan lisää! 

Haluaisin lisää tietoa!

Lisätietoa saa kaupunkiviljelystä omalta kunnaltaan, erilaisilta yhdistyksiltä ja tietenkin kaupunkiviljelyyn erikoistuneilta yrityksiltä. 

Opastan ehdottomasti sinut alkuun ja oikeaan suuntaan, kerron kokemukseni ja tietoni sinulle kysyttäessä. Jos sähköposti tai puhelu on kynnys, laita somekanavien avulla yksityisviestiä! 

Lisää tietoa kaupunkiviljelystä löydät myös hakukoneiden avulla. Lähde mukaan kaupunkiviljelyvallankumoukseen!