Matalan kynnyksen kaupunkiviljely

Miksi oman ruuan kasvattaminen on tärkeää?

Tiesitkö, että ruokatuotannon osuus päästöistä on noin kolmannes? Kasvattamalla itsellesi ruokaa olet mukana vähentämässä ruokatuotannon ympäristökuormaa sekä vaikuttamassa tulevaisuuden ruokatuotannon muodostumiseen. 

Jokainen tieteellinen raportti, mitä ympäristön tilasta viimeaikoina on julkaistu, antaa surullista kuvaa maaperän voimakkaasta köyhtymisestä ja vesistöjen nopeasta rehevöitymisestä. Lisäksi maatalous ja ruokatuotanto on edelleen pitkälti riipuksissa fossiilisista polttoaineista. Tarvitsemme uusia ideoita, sekä innovaatioita oman ruuan kasvattamiseen sekä pikaisia toimenpiteitä. Emme tietenkäään voi ennustaa tulevaisuutta mutta voimme silti vaikuttaa siihen. 

Suomalaisille on tuttua hyödyntää rikasta luontoamme ja moni kerää mahtavien metsiemme kätköistä marjoja sekä sieniä, metsästää sekä kalastaa ja myös villivihannesten tunnettavuus on lisääntynyt. Olemme etuoikeutetussa asemassa pohjolan puhtaana helmenä koko globaalissa kuvassa sekä tilassa. 

Hyvinvointivaltiomme mahdollistaa suomalaisten löytävän luovia ja kehityskelpoisia ratkaisuja tilanteeseen, niin poliittisella kentällä, että aivan mikrokoon tasolla, yksilöinä että yhteisöinä. Suomalaisten sisu on maailmalla tunnettu, eikä meillä ole tapana hämmentyä uusien asioiden edessä. Suomalaisten ympäristöosaaminen on maailman kärkeä ja haluamme olla raivaamassa tietä kaikille. Vahva luontosuhteemme auttaa ymmärtämään miten pääsemme kulutushysteriasta irti ja pääsemme jälleen tasapainoon luonnon kanssa, hyödyntäen sen antimia samalla tavalla miten esi-isämme ovat ymmärtäneet tehdä.

Kotitarveviljely on lähihistoriaamme. Vielä sota-aikoina ja sen jälkeen, oli tavallista, että kaupungissakin kasvatettiin jokaisessa mahdollisessa vapaassa maapläntissä omaa ruokaa. Vasta voimakas kaupungistuminen ja maaseudun autioituminen on vieraannuttanut suomalaiset omasta sadostaan. Kutsuisinkin nyt kaikki koolle ja ottamaan vastaan kaupunkiviljelyn uuden tulemisen, asuntoviljelemisen sekä yhteisöpuutarhat sekä viljelmät! Mitä isompi liike saadaan aikaan, sen suurempi vaikutus sillä on suuressa kuvassa, yksilötason muurahaistentyö kasvattaa koko kekoa suuremmaksi. Omilla valinnoilla on vaikutusta ensimmäiseksi omaan hyvinvointiin, toiseksi lähimmäistensä hyvinvointiin ja lopulta koko kansakunnan hyvinvointiin.

Kaupungissa on mahdollista kasvattaa omaa ruokaa monella eri tavalla. Voit vuokrata palstatilaa tai lava-kaulus-viljelylaatikon. Voit myös perustaa parvekkeellesi oman ruukkupuutarhan tai syötävän ikkunalautaviljelmän. Kaupunkiviljellä voi siis sisällä että ulkona! Talviaikaan sisäviljelyllä saat tuoreita vihanneksia ja väriä pohjolan pimeyteen, hyvinvointisi lisääntyy ja säästät myös rahaa!

Jos et ole aikaisemmin viljellyt mitään niin kokeile matalan kynnyksen tapaa ja perusta mikrofarmi!


Mikrofarmissa voit kasvattaa omat suosikkisi mikrovihanneksina! Mikrofarmi voidaan skaalata jokaiseen neliöön sopivaksi, lähtien pikkuruisista nurkkauksista, ikkunalaudan leveydeltä, suoraan vaikka kerrostalon yhteisiin tiloihin soveltuvana kerrosviljelmänä! 

Mikrofarmin perustaminen on helppoa, ei vaadi suuria kustannuksia, eikä erityisosaamista tai tietoa puutarhanhoidosta. Liioin ei myöskään tarvita aikaisempaa kokemusta viljelemisestä. Mikrofarmilla ei tarvita lannoitusta eikä kasvinsuojeluaineita ja tiedät taatusti ruokasi alkuperän, olethan sen itse kasvattanut!

Mikrofarmilla voit viljellä mikrovihanneksia tai versottaa erillaisia kasviksia sekä viljaa.

Oman ruuan kasvattaminen mikrofarmilla on nopeaa, sato valmistuu syötäväksesi jo 7-14 päivässä! 

Hyppää mukaan kaupunkiviljelijäksi ja tule työpajaan oppimaan lisää!

Haluaisin lisää tietoa!

Lisätietoa saa kaupunkiviljelystä omalta kunnaltaan, erilaisilta yhdistyksiltä ja tietenkin kaupunkiviljelyyn erikoistuneilta yrityksiltä. 

Opastan ehdottomasti sinut alkuun ja oikeaan suuntaan, kerron kokemukseni ja tietoni sinulle kysyttäessä. Jos sähköposti tai puhelu on kynnys, laita somekanavien avulla yksityisviestiä! 

Lisää tietoa kaupunkiviljelystä löydät hakukoneiden avulla. Lähde mukaan kaupunkiviljelyvallankumoukseen!