Paras tapa vähentää ruokahävikkiä on hyvän ruuan valmistaminen?

07.11.2019

Työskentelen päivätöikseni edelleen palkansaajana ja pian hiipii pikkujouluaika. Jostain luikerteli päähäni ahdistus pikkujouluissa tarjottavasta ruuasta. Älkää käsittäkö minua väärin, olen usein saanut etuoikeuden nautiskella firman pikkujouluissa suomen kärkipään kokkien luomuksista, mutta ahdistus nousee kuitenkin erityisesti kahden aihealueen vuoksi ja koskaan ei makuasiat ole kuulunut niihin.

Ykkösenä ahdistusta aiheuttaa ruuan eettisyys. Jos valitsen lihavaihtoehdon, en koskaan voi vaikuttaa mistä liha on peräisin ja olen toisen ihmisen valintojen "armoilla". Lisäksi en syö possua lainkaan, erään Puolaan sijoittuneen painiskaba-reissun jäljiltä (josta voin kertoa joskus myöhemmin) joten liha-vaihtoehdon valitseminen kuumottelee. Vege-vaihtoehdon valitsemalla olen kertaalleen uhrannut proteiinisaantini falafelin jumalille, josta nousi jumalaton nälkäkiukku ja annoskateus, vaikka tapahtuma missä näin kävi ei ollut pikkujoulut. 

Kakkosena ahdistusta aiheuttaa se ettei pysty vaikuttamaan lautasmalliin lainkaan, aina tulee annos lihaa ja siihen kuuluva lisuke. Salaattia ei juurikaan näy tai jos näkyy niin se on nimenomaan koristeena tarjottava mikrovihannes, heh. Monesti annoskoko on myös aivan liian pieni, tarvitsen omat eväät mukaan, aina. Olenkin oppinut että firman bileisiin pitää pakata mukaan eväät tai muuten kenelläkään ei ole hauskaa. Eikä edelleenkään saa käsittää väärin, en vain halua että tulee nälkä.

En ole nirso, vaikka tästä saattaa tulla sellainen käsitys. Olen valikoiva. Enhän laita suuhuni muutenkaan "ihan mitä sattuu" ja pyrin aina vähentämään elimistöni kuormaa valikoimalla vähiten prosessoituja vaihtoehtoja. Ruuan laadulla on merkitystä minulle. Don't get me wrong, olen vanha (miten niin muka vanha) roskisdyykkari, jonka suurimpiin saaliisiin kuuluu IKEA-kassillinen lampaanlihaa pääsiäisen jäljiltä, oi niitä kansalaistottelemattomuuden aikoja! Joten ihan mitä sattuukin on tullut suuhun heiteltyä, elin jatkuvaa oman elämän kokkisotaa noina aikoina ja ruuaksi laitettiin sitä mitä roskiksesta löydettiin.

Kuitenkin takaisin aiheeseen, uskon myös että laadulla olisi yleisesti niin suuri merkitys, että ruokahävikkiä pystyttäisiin pudottamaan reippaasti, ihan vaan valikoimalla vähemmän prosessoimattomia raaka-aineita ruuan valmistukseen. Tietenkin on oma sektorinsa miettiä keinoja vähentää ruoka-hävikkiä puuttumalla yksityisen tai julkisten sektorien suurtalouskeittiöihin ja lisäksi ravintolat sekä kahvilat joutuvat pohtimaan näitä asioita eri vinkkelistä, puhumattakaan mitä kotitalouksissa joutuu ajattelemaan, silti uskon laadun vaikutukseen ruokahävikin minimoinnissa! Jokaisen vastuulla on kuitenkin syömätön ruoka.

On toki hyväksyttävä, että osa ruuasta toden totta päätyy syömättömänä hävikkiin, mutta yksittäinen suomalainen heittää 28kg ruokaa roskiin vuosittain. Se luku on saatava pienentymään, emme voi jatkaa ruuan tuottamista roskiin. Palauta mieleesi hetkeksi lempiruokasi tai ruoka-annos, jonka olet itse valmistanut ja syönyt suurella nautinnolla. Milloin viimeksi se oli, kun nuolit kirjaimellisesti lautasen ja huusit lisää herkullista ravitsemusta itseesi? Heititkö tätä ruokaa roskiin? Ei, ahtasit sitä kitusiisi niin että nappi meinasi lentää housuistasi, eikö vaan.

Täten julistaisinkin siis ruuanvalmistamisen olevan tärkein keino puuttua ruokahävikin muodostumiseen: paha ruoka päätyy roskiin mutta herkullinen syödään viimeistä murua myöden. Valmistetaan siis jatkossa pelkkiä herkullisia ruoka-annoksia mahdollisimman tuoreista ja prosessoimattomista, laadukkaista raaka-aineista eikä heitetä ylijäänyttä roskiin ollenkaan. Marttaillaan se pakastimeen annoskoossa valmiina olevana "pikaruokana" tai tarjotaan se pois, parempiin suihin. Laita vaikka SoMeen paikallisryhmään ilmoitus, että tulkee hakemaan-saat taatusti myös uusia ystäviä, tässä voisi olla myös keino torjua yksinäisyyttä kenties? Suunnitellaan kauppalistaa, kokeillaan kauppakassipalveluita valmisreseptiikalla tai muita vastaavia ruuan verkkokauppoja, jossa tarjolla on tehostetusti ruoka-ostoksien keräily suoraan kotiovelle kuljetettuna. Ja loppuviimein syötetään se koiralle jos ei muihin suihin kelpaa, roskiin sitä EI laiteta!

No eipäs kuitenkaan pipo liian kireellä, mutta tiedosta silti tästä eteenpäin että jokainen ylikulutettu resurssi on typerin tapa heittää rahaa roskiin.

Käy lukemassa lisää ruokahävikin kurjista luvuista täällä:

https://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa