Mikrovihannekset/ Microgreens

Mitä mikrovihannekset oikein ovat?

Mikrovihannekset ovat samoja vihanneksia mitä olet tottunut syömään, sillä erotuksella, että mikrovihanneksien sadonkorjuu tapahtuu jo sirkkalehtivaiheessa.

Sato kypsyy vain 7-14 päivässä syötäväksi! 

Koska sadonkorjuu on näin aikaisessa vaiheessa, ovat mikrovihannekset täynnä ravinteita, sisältäen runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita elimistölle hyvin hyödynnettävissä olevassa muodossa. 

Mikrovihannekset ovat siis kaikille tuttuja vihanneksia, mutta mikrokoossa! 

Mikrovihannes ei siis ole vain yksi vihanneslaji, vaan kuvailee kaikkia sirkkalehtivaiheessa poimittuja vihanneksia. Sana mikro tulee Kreikan kielen sanasta mikros joka tarkoittaa pientä.

Lataa itsellesi ilmainen e-kirja, liity kanta-asiakkaaksemme, opi mikrovihanneksista ja syvennä tietouttasi:

Miksi termi mikrovihannekset?

Suomen kieleen ei ole vakiintunut vielä termiä, joka parhaiten kuvailee englannin microgreens-sanaa. Suomen kielessä käytetään termejä miniverso, mikroverso, minivihannekset, miniyrtit, mikroyrtit, versot... Huomaat varmasti jo nyt, miksi haluan puhua yhdellä, asiaa tarkemmin kuvaavalla termillä?

Kaikki nuo termit ovat käytössä mikrovihanneksista ja kuvaavat täysin samaa asiaa, kasvien syötävää versokasvua.

Sirkkalehtivaihe on kasvin versoamisen ensimmäinen vaihe, jonka jälkeen kasvi kasvattaa ensimmäiset tosilehtensä ja jatkaa kasvuaan kypsyäkseen täysikasvuiseksi.

Versoihin tai ituihin ei kannata sekoittaa mikrovihanneksia, siksi helpoin tapa puhua niistä on käyttämällä termiä mikrovihannes.

Idut->mikrovihannekset->versot->babyleafs->

Haluatko oppia lisää?

Tule työpajalle! Käymme läpi syvemmin aihetta sekä opimme matalan kynnyksen kaupunkiviljelyä.

Miksi söisin mikrovihanneksia?

Kun vihannekset korjataan jo mikrovihanneskoossa eli kasvin ollessa vasta sirkkalehtivaiheessa, niiden ravintoainepitoisuus on runsas.

Sirkkalehtivaiheessa kasvit sisältävät suuren määrän ja kirjon eri ravintoaineita elimistölle helposti hyödynnettävissä olevassa muodossa. 

Mikrovihanneksien viljeleminen ei kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin perinteinen kasvihuoneviljely, eikä niiden viljelyssä tulisi käyttää lainkaan kasvinsuojeluaineita tai lannotteita. Kun nämä jäävät pois viljelystä, vesistöä kuormittavaa jätettä ei synny hulevesien muodossa. Tarkastathan aina tuottajalta, miten heidän kasvattamat mikrovihannekset ovat kasvaneet.

Mikrovihannekset ovat erinomaista, matalan hiilijalanjäljen ruokaa ja niitä voi oppia kasvattamaan myös itse helposti. Tutustu täällä.

Sulforafaani ja mikrovihannekset

Sulforafaani on liitetty eri tutkimuksissa hillitsevän haitallisten solumuutoksien syntymistä elimistössä. 

Sulforafaanin on lisäksi osoitettu lisäävän elimistön kykyä poistaa haitallisia kemiallisia yhdisteitä, joita kaupunkilaisen elinympäristössä leijailee esimerkiksi pakokaasujen muodossa.

Mikro-kaalilajikkeet sisältävät runsaasti kasviyhdisteitä, joista muodostuu sulforafaania elimistössä. 

Myös kaikki ristikukkaiset kasvisukulaiset sisältävät vaihtelevin määrin sulforafaanin esiastetta. 

Sulforafaanin muodostuminen tapahtuu entsyymien avulla ja vain kasvisolukkoa rikkomalla (pureskelemalla) sulforafaanin on mahdollista yhdistyä esiasteesta. Sulforafaanin merkitys kasville itselleen on hyönteisten karkoittaminen ja tekee kasvin hyönteisten kannalta pahanmakuiseksi. 

Tämä rikki-yhdiste antaa myös kaaleille niille tutun kananmunamaisen hajun, joka on täysin vaaratonta mutta asianmukaista.

Suosittelen hyödyntävän hakukoneista saatavaa tietoa kyseisen kasvi-yhdisteen antamista hyödystä. Hyvä hakusana lienee "sulforaphane benefits" tai "microgreens research". 


Kaupunkilaiselle sopivan helppo tapa kasvataa tuoreita vihanneksia joka päivä ja selkeä mahdollisuus vaikuttaa ympäristöasiohin!


Mikrovihannesten viljely on äärettömän helppoa ja nopeaa. Kotiin voidaan varata pieni ja omiin neliöihin sopiva mikrofarmi josta päästään hyvin äkkiä siihen pisteeseen että herkullisia, raikkaita kasviksia voidaan napsia lautaselle juuri niin tuoreena kun itse toivoo.

Kaupungin pienimmätkin neliöt soveltuvat mikrovihanneksien kasvattamiseen, valitsemalla astiaksesi esimerkiksi kierrätetyn laatikon tai vastaavan, voit aloittaa vaikka heti. Hieno ja vanha keraaminen astia sopii myös viljelyastiaksi ja näyttää upealta sisustuselementtinä. 

Mitä suuremman mikrofarmin perustat, sen upeammalta se näyttää! Tässä touhussa ei peukalon tarvitse olla vihreä, mikrovihannesten kasvattelu omalla ikkunalaudalla ei voisi olla helpompaa! 

Astu uudelle vuosikymmenelle ja aloita viljely heti.Miten mikrovihanneksia voidaan käyttää?

Mikrovihannesten tyypillisin käyttöaihe ovat olleet ravintoloiden annosten koristeena. Näyttävät annokset ovat saaneet koristeensa näistä pikkuruisista vihanneksista niiden kauniin ulkomuodon sekä tiivistyneen makunsa tähden.

Mikrovihannekset ovat harmillisesti olleet harvinaista herkkua ja näitä täynnä makua olevia ravinnepommeja on harvoin saatavilla kaupan vihannesosastolla. Vaatimalla kuitenkin kauppiaaltasi mikrovihanneksia lähikauppaasi, olet mukana tukemassa lähituotantoa, alentamassa ruokatuotannon ilmastovaikutuksia sekä vaikuttamassa terveyteesi lisäämällä täynnä ravinteita olevia mikrovihanneksia ruokavalioosi.

Lisää niitä kourallinen annokseesi, leivällesi, smoothieihin tai napostelemalla vaikka sellaisinaan, ei ole väärää tapaa herkutella mikrovihanneksilla! Kokeile aivan uusissa paikoissa, kuten pizzan päällä ja keitoissa. 

Salaattiin saadaan aivan uutta ilmettä sekä freessiä purutuntumaa, kun lisäät annokseesi mikrovihanneksia. Ruoka-annoksesi nousee tasokkaaksi ja löydät uutta pilkettä juhliesi koristeluihin lisäämällä niihin mikrovihanneksia. 

Upea koristelu ja erikoinen näyttävyys voileipäkakkuihin ja miksei myös makeisiin leivonnaisiin, moni lajike sopii silmäkarkiksi kaikkialle.

Mikrovihanneksia löytyy jokaisen makuun sopivia miedoista vihanneksista tulisiin herkkuihin.

Jos tuntuu vieläkin vieraalle niin mikrovihannesviljelijä kyllä auttaa ja opastaa sinua löytämään omaan makuusi maistuvat ja ruokavalioosi sopivat mikrovihannekset. Tule makumatkalle vertikaaliseen puutarhaan Latokartanoon Helsinkiin.