Tietoa Mikrovihanneksista
Mitä mikrovihannekset oikein ovat?

Mikrovihannekset ovat kirjaimellisesti mikroskooppisen kokoisia vihanneksia. Kuitenkin aivan samoja vihanneksia, kuin täyskasvuiset vastineensa ovat. Mikrovihannekset saavat oman nimensä siitä kun niiden sato korjataan jo varhaisessa sirkkalehtivaiheessa. Vaikka sato korjataan näin aikaisessa vaiheessa, ovat mikrovihannekset valmiina jo syötäväksi. Vihannekset ovat siis tuttuja vihanneksia, mutta mikrokoossa! Mikrovihannes ei siis ole yksi vihanneslaji, vaan kuvailee kaikkia, sirkkalehtivaiheen kasveja, tällä nimityksellä. 

Suomen kieleen ei ole vakiintunut vielä termiä, joka parhaiten kuvailee englannin microgreens-sanaa. Suomen kielessä käytetään termejä miniverso, mikroverso, minivihannekset, versot... Kaikki ovat kuvaamassa kuitenkin yhtä ja samaa asiaa, sirkkalehtivaiheessa leikattujen vihannesten versokasvua! Sirkkalehtivaihe on kasvin versoamisen ensimmäinen vaihe, jonka jälkeen kasvi kasvattaa ensimmäiset tosilehtensä ja jatkaa kasvuaan kypsyäkseen. Mikrovihannekset eroavat iduista ja versoista kuitenkin sen verran, että idut ovat siemeniä, jotka ovat itäneet ja versot ovat taas pidemmälle varttuneita vihanneksia. Kun vihannekset korjataan jo mikrovihanneskoossa, on niiden sisältämä raviontoarvosisältö suurempi kuin vastaavan kasvin kypsynyt vihannesmuoto.

Miten mikrovihanneksia voidaan käyttää?

Mikrovihannesten tyypillisin käyttöaihe on ollut ravintoloiden annosten koristeena. Näyttävät annokset ovat saaneet koristeensa näistä pikkuruisista vihanneksista niiden kauniin ulkomuodon sekä tiivistyneen makunsa tähden. Mikrovihannekset jäävät kuitenkin usein valitettavasti vain ravintola-annosten koristeiksi, vaikka olemassa on kaikki syyt syödä mikrovihanneksia sellaisenaan. Voi olla että tilanne johtunee mikrovihanneksien saatavuusongelmasta, ja siitä, ettei mikrovihannekset ole tuttuja kuluttajille. Mikrovihannekset ovat siis harmillisesti harvinaista herkkua ja näitä täynnä makua olevia ravinnepommeja on harvoin saatavilla. Mikrovihannekset kuitenkin tuovat väriä lautasellesi, ovat tiivismakusia ja niiden käyttäminen on helppoa. Lisää niitä annokseesi, leivällesi, smoothieihin tai napostele vaikka sellaisinaan. Mikrovihannekset tuo salaattiin uutta ilmettä sekä purutuntumaa ja ruoka-annoksiin uutta pilkettä. Jo kourallinen vihanneksia auttaa saavuttamaan puolen kilon päiväsuosituksen nopeasti. Mikrovihanneksia löytyy jokaisen makuun sopivia miedoista vihanneksista tulisiin herkkuihin. Mikrovihannespuutarhuri mielellään kyllä auttaa ja opastaa sinua löytämään omaan makuusi maistuvat mikrovihannekset. 

Kaupunkilaiselle sopiva tapa kasvataa tuoreita vihanneksia joka päivä!

Mikrovihannesten viljely on äärettömän helppoa myös kotosalla ja mikä parasta olisikaan, kuin napsia omalta ikkunalaudaltaan pieniä, herkullisia kasviksia, raikkaana ja tuoreena omaan ruokavalioonsa soveltuvalla tavalla! Kaupungin pienimmätkin neliöt soveltuvat mikrovihanneksien kasvattamiseen. Mikrovihanneksia voi kasvataa vanhoissa elintarvikemuovirasioissa tai hankkia siihen kaupallisesti valmistetun astian siemenpusseineen. Tässä touhussa ei peukalon tarvitse olla vihreä, mikrovihannesten kasvattelu omalla ikkunalaudalla ei voisi olla helpompaa! Vinokasvilla tarjotaan myös työpajoja mikrovihannesten viljelyyn. Lue lisää täältä.