Mitä mikrovihannekset oikein ovat?

Mikrovihannekset ovat samoja vihanneksia mitä olet tottunut syömään, sillä erotuksella, että mikrovihanneksien sadonkorjuu tapahtuu jo sirkkalehtivaiheessa. Koska sato korjataan näin aikaisessa vaiheessa, ovat mikrovihannekset täynnä ravinteita, sisältäen runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Mikrovihannekset ovat siis kaikille tuttuja vihanneksia, mutta mikrokoossa! Mikrovihannes ei siis ole vain yksi vihanneslaji, vaan kuvailee kaikkia, sirkkalehtivaiheessa poimittuja vihanneksia. Sana mikro tulee Kreikan kielen sanasta mikros joka tarkoittaa pientä.

Miksi termi mikrovihannekset?

Suomen kieleen ei ole vakiintunut vielä termiä, joka parhaiten kuvailee englannin microgreens-sanaa. Suomen kielessä käytetään termejä miniverso, mikroverso, minivihannekset, versot... Kaikki ovat kuvaamassa kuitenkin yhtä ja samaa asiaa, sirkkalehtivaiheessa leikattujen vihannesten versokasvua! Sirkkalehtivaihe on kasvin versoamisen ensimmäinen vaihe, jonka jälkeen kasvi kasvattaa ensimmäiset tosilehtensä ja jatkaa kasvuaan kypsyäkseen. Koska mikrovihanneksia ei sovi sekoittaa versoihin tai ituihin, on helpoin tapa puhua niistä mikrovihanneksina.

Idut->mikrovihannekset->versot->babyleafs->

Miksi söisin mikrovihanneksia?

Kun vihannekset korjataan jo mikrovihanneskoossa eli sirkkalehtivaiheessa, on niiden sisältämä ravinneainepitoisuus runsaampi kuin kasvin kypsynyt vihannesmuoto. Tässä vaiheessa kasvi sisältää huomattavan määrän eri ravintoaineita elimistölle helposti hyödynnettävässä muodossa. 

Mikrovihanneksien viljeleminen ei myöskään kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin perinteinen kasvihuoneviljely, eikä niiden viljelyssä käytetä lainkaan kasvinsuojeluaineita tai lannotteita, joten myöskään vesistöä kuormittavaa jätettä ei synny hulevesien muodossa. Vinokasvin mikrovihannekset kasvavat passiivisessa järjestelmässä, jossa mikrovihannekset pääsevät hyödyntämään kaiken veden, eikä viemäriin jouduta tyhjentämään lainkaan vettä, kuten esimerkiksi vesiviljelyjärjestelmän puhdistuksen yhteydessä. Lisäksi Vinokasvin mikrovihannekset kasvavat LED-valojen alla, jolloin energiankulutuksen jää hyvin pieneksi.

Mikäli mikrovihannesten sisältämä vitamiinien ja hivenaineiden runsas määrä ei havainnollistu riittävästi kuvailemalla, on helpompi kuvitella asiaa suhteuttamalla se aikuiskoon vihannekseen. Syömällä 28g parsakaalin mikrovihanneksia vastaa se 566g vastaavaa täysikasvuiseksi kehittynyttä parsakaalinnuppua suhteessa määrän sisältämään raintoaineisiin.

Mikrovihanneskaalit sisältävät kasviyhdisteitä, joista muodostuu sulforafaania. Sulforafaani on liitytty elimistössä haitallisten solumuutoksien syntymisen hillitsemisessä. Sulforafaanin on lisäksi osoitettu lisäävän elimistön kykyä poistaa haitallisia kemiallisia yhdisteitä, joita kaupunkilaisen elinympäristössä leijailee pakokaasujen muodossa.

Suosittelen hyödyntävän hakukoneista saatavaa tietoa kyseisen kasvi-yhdisteen antamista hyödystä. Hyvä hakusana lienee "sulforaphane benefits". Vinokasvin mikrovihanneksien tarjonta on erityisesti painottunut kaalikasveihin niiden sisältämien rikki-yhdisteiden vuoksi.

Miten mikrovihanneksia voidaan käyttää?

Mikrovihannesten tyypillisin käyttöaihe on ollut ravintoloiden annosten koristeena. Näyttävät annokset ovat saaneet koristeensa näistä pikkuruisista vihanneksista niiden kauniin ulkomuodon sekä tiivistyneen makunsa tähden. Mikrovihannekset jäävät kuitenkin usein valitettavasti vain ravintola-annosten koristeiksi. Voi olla että tilanne johtunee mikrovihanneksien saatavuusongelmasta, ja siitä, ettei mikrovihannekset ole tuttuja kuluttajille. Mikrovihannekset ovat siis harmillisesti harvinaista herkkua ja näitä täynnä makua olevia ravinnepommeja on harvoin saatavilla kaupan vihannesosastolla. Mikrovihannekset tuovat väriä lautasellesi, ovat tiivismakusia ja niiden käyttäminen on helppoa. Lisää niitä annokseesi, leivällesi, smoothieihin tai napostele vaikka sellaisinaan, kokeile aivan uusissa paikoissa kuten pizzan päällä. Mikrovihannekset tuo salaattiin uutta ilmettä sekä purutuntumaa ja ruoka-annoksiin uutta pilkettä, kokeile sopan sekaan persilijan sijaan. Jo kourallinen vihanneksia auttaa saavuttamaan puolen kilon päiväsuosituksen nopeasti. Mikrovihanneksia löytyy jokaisen makuun sopivia miedoista vihanneksista tulisiin herkkuihin. Mikrovihannespuutarhuri mielellään kyllä auttaa ja opastaa sinua löytämään omaan makuusi maistuvat mikrovihannekset. 

Kaupunkilaiselle sopiva tapa kasvataa tuoreita vihanneksia joka päivä!

Mikrovihannesten viljely on äärettömän helppoa myös kotosalla ja mikä parasta olisikaan, kuin napsia omalta ikkunalaudaltaan pieniä, herkullisia kasviksia, raikkaana ja tuoreena omaan ruokavalioonsa soveltuvalla tavalla! Kaupungin pienimmätkin neliöt soveltuvat mikrovihanneksien kasvattamiseen. Mikrovihanneksia voi kasvataa vanhoissa elintarvikemuovirasioissa tai hankkia siihen kaupallisesti valmistetun astian siemenpusseineen. Tässä touhussa ei peukalon tarvitse olla vihreä, mikrovihannesten kasvattelu omalla ikkunalaudalla ei voisi olla helpompaa! Vinokasvilla tarjotaan myös työpajoja mikrovihannesten viljelyyn. Lue lisää TYÖPAJOISTA.


Lataa itsellesi ilmain e-kirja mikrovihanneksista täällä: