Mikrovihannekset/ Microgreens


Mitä mikrovihannekset oikein ovat?

Mikrovihannekset ovat samoja vihanneksia mitä olet tottunut syömään, sillä erotuksella, että mikrovihanneksien sadonkorjuu tapahtuu jo sirkkalehtivaiheessa. 

Koska sato korjataan näin aikaisessa vaiheessa, ovat mikrovihannekset täynnä ravinteita, sisältäen runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Mikrovihannekset ovat siis kaikille tuttuja vihanneksia, mutta mikrokoossa! 

Mikrovihannes ei siis ole vain yksi vihanneslaji, vaan kuvailee kaikkia, sirkkalehtivaiheessa poimittuja vihanneksia. Sana mikro tulee Kreikan kielen sanasta mikros joka tarkoittaa pientä.

Lataa itsellesi ilmainen e-kirja mikrovihanneksista ja syvennä tietouttasi:

Miksi termi mikrovihannekset?

Suomen kieleen ei ole vakiintunut vielä termiä, joka parhaiten kuvailee englannin microgreens-sanaa. Suomen kielessä käytetään termejä miniverso, mikroverso, minivihannekset, miniyrtit, mikroyrtit versot... Huomaat varmasti jo nyt, miksi haluan puhua yhdellä, kuvaavalla termillä?

Kaikki nuo termit ovat kuvaamassa yhtä ja samaa asiaa, sirkkalehtivaiheessa leikattujen vihannesten versokasvua! 

Sirkkalehtivaihe on kasvin versoamisen ensimmäinen vaihe, jonka jälkeen kasvi kasvattaa ensimmäiset tosilehtensä ja jatkaa kasvuaan kypsyäkseen. Mikrovihanneksia ei sovi sekoittaa versoihin tai ituihin, siksi helpoin tapa puhua niistä on käyttämällä termiä mikrovihannes.

Idut->mikrovihannekset->versot->babyleafs->

Haluatko oppia lisää?

Tule työpajalle! Käymme läpi syvemmin sekä opimme matalan kynnyksen kaupunkiviljelyä.

Miksi söisin mikrovihanneksia?

Kun vihannekset korjataan jo mikrovihanneskoossa eli sirkkalehtivaiheessa, on niiden sisältämä ravinneainepitoisuus runsaampi kuin kasvin kypsynyt vihannesmuoto. Tässä vaiheessa kasvi sisältää huomattavan määrän eri ravintoaineita elimistölle helposti hyödynnettävässä muodossa. 

Mikrovihanneksien viljeleminen ei myöskään kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin perinteinen kasvihuoneviljely, eikä niiden viljelyssä käytetä lainkaan kasvinsuojeluaineita tai lannotteita, joten myöskään vesistöä kuormittavaa jätettä ei synny hulevesien muodossa.

Mikrovihannekset ovat matalan hiilijalanjäljen ruokaa ja voit oppia kasvattamaan niitä myös itse.

Mikrovihanneskaalit sisältävät kasviyhdisteitä, joista muodostuu sulforafaania elimistössä. Sulforafaani on liitytty elimistössä haitallisten solumuutoksien syntymisen hillitsemisessä. Sulforafaanin on lisäksi osoitettu lisäävän elimistön kykyä poistaa haitallisia kemiallisia yhdisteitä, joita kaupunkilaisen elinympäristössä leijailee pakokaasujen muodossa.

Suosittelen hyödyntävän hakukoneista saatavaa tietoa kyseisen kasvi-yhdisteen antamista hyödystä. Hyvä hakusana lienee "sulforaphane benefits". 

Miten mikrovihanneksia voidaan käyttää?

Mikrovihannesten tyypillisin käyttöaihe on ollut ravintoloiden annosten koristeena. Näyttävät annokset ovat saaneet koristeensa näistä pikkuruisista vihanneksista niiden kauniin ulkomuodon sekä tiivistyneen makunsa tähden. 

Mikrovihannekset ovat harmillisesti oleet harvinaista herkkua ja näitä täynnä makua olevia ravinnepommeja on harvoin saatavilla kaupan vihannesosastolla. Vaatimalla kuitenkin kauppiaaltasi mikrovihanneksia lähikauppaasi, olet mukana tukemassa lähituotantoa, alentamassa ruokatuotannon ilmastovaikutuksia sekä vaikuttamassa terveyteesi lisäämällä täynnä ravinteita olevia mikrovihanneksia ruokavalioosi.

Kun lisäät mikrovihanneksia lautasellesi, tuovat ne väriä ja tiivistynyttä makua raikastuttamaan annostasi. Lisää niitä kourallisen annokseesi, leivällesi, smoothieihin tai napostelemalla vaikka sellaisinaan, ei ole väärää tapaa herkutella mikrovihanneksilla!

kokeile aivan uusissa paikoissa kuten pizzan päällä ja keitoissa. Mikrovihannekset tuo salaattiin uutta ilmettä sekä freessiä purutuntumaa. Saat ruoka-annoksiisi uuden levelin sekä uutta pilkettä juhliesi koristeluihin. Upea koristelu ja erikoinen näyttävyys voileipäkakkuihin ja miksei myös makeisiin leivoinnaisiin, moni lajike sopii silmäkarkiksi kaikkialle. 

Mikrovihanneksia löytyy jokaisen makuun sopivia miedoista vihanneksista tulisiin herkkuihin.

Mikrovihannesviljelijä kyllä mielellään auttaa ja opastaa sinua löytämään omaan makuusi maistuvat ja ruokavalioosi sopivat mikrovihannekset. Tule maistamaan ja ihmettelemään Latokartanoon Helsinkiin.

Kaupunkilaiselle sopivan helppo tapa kasvataa tuoreita vihanneksia joka päivä ja selkeä mahdollisuus vaikuttaa ympäristöasiohin!

Mikrovihannesten viljely on äärettömän helppoa myös kotosalla ja mikä parasta olisikaan, kuin napsia omalta mikrofarmiltaan pieniä, herkullisia kasviksia, raikkaana ja tuoreena joka päivä! 

Kaupungin pienimmätkin neliöt soveltuvat mikrovihanneksien kasvattamiseen, valitsemalla astiaksesi esimerkiksi kierrätetyn laatikon tai vastaavan vanhan grilliboksin, voit aloittaa vaikka heti. Hieno ja vanha keraaminen astia sopii myös viljelyastiaksi ja näyttää upealta sisustuselementtinä. 

Mitä suuremman mikrofarmin perustat, sen upeammalta se näyttää! Tässä touhussa ei peukalon tarvitse olla vihreä, mikrovihannesten kasvattelu omalla ikkunalaudalla ei voisi olla helpompaa! 

Astu uudelle vuosikymmenelle ja aloita viljely heti.