Tietoa Mikrovihanneksista


Mitä mikrovihannekset oikein ovat?

Mikrovihannekset ovat samoja vihanneksia mitä olet tottunut syömään sillä erotuksella että mikrovihanneksien sadonkorjuu tapahtuu jo sirkkalehtivaiheessa. Koska sato korjataan näin aikaisessa vaiheessa, ovat mikrovihannekset täynnä ravinteita, jopa 40-kertaisesti enemmän kun täysikasvuisissa vastineissaan. Mikrovihannekset ovat siis kaikille tuttuja vihanneksia, mutta mikrokoossa! Mikrovihannes ei siis ole vain yksi vihanneslaji, vaan kuvailee kaikkia, sirkkalehtivaiheessa poimittuja vihanneksia. 

Miksi mikrovihannekset?

Suomen kieleen ei ole vakiintunut vielä termiä, joka parhaiten kuvailee englannin microgreens-sanaa. Suomen kielessä käytetään termejä miniverso, mikroverso, minivihannekset, versot... Kaikki ovat kuvaamassa kuitenkin yhtä ja samaa asiaa, sirkkalehtivaiheessa leikattujen vihannesten versokasvua! Sirkkalehtivaihe on kasvin versoamisen ensimmäinen vaihe, jonka jälkeen kasvi kasvattaa ensimmäiset tosilehtensä ja jatkaa kasvuaan kypsyäkseen. Koska mikrovihanneksia ei sovi sekoittaa versoihin tai ituihin, on helpoin tapa puhua niistä mikrovihanneksina.

Idut>mikrovihannekset>versot>babyleafs

Miksi söisin mikrovihanneksia?

Kun vihannekset korjataan jo mikrovihanneskoossa eli sirkkalehtivaiheessa, on niiden sisältämä raviontoarvosisältö suurempi kuin vastaavan kasvin kypsynyt vihannesmuoto. Tässä vaiheessa kasvi sisältää moninkertaisen määrän eri ravintoaineita elimistölle helposti hyödynnettävässä muodossa. Mikrovihanneksien viljeleminen ei myöskään kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin perinteinen kasvihuoneviljely eikä niiden viljelyssä käytetä lainkaan kasvinsuojeluaineita tai lannotteita, joten myöskään vesistöä kuormittavaa jätettä ei synny. Vinokasvin mikrovihannekset kasvavat passiivisessa järjestelmässä, jossa mikrovihannekset pääsevät hyödyntämään kaiken veden, eikä viemäriin jouduta tyhjentämään lainkaan vettä kuten esimerkiksi vesiviljelyjärjestelmän puhdistuksen yhteydessä. 

Miten mikrovihanneksia voidaan käyttää?

Mikrovihannesten tyypillisin käyttöaihe on ollut ravintoloiden annosten koristeena. Näyttävät annokset ovat saaneet koristeensa näistä pikkuruisista vihanneksista niiden kauniin ulkomuodon sekä tiivistyneen makunsa tähden. Mikrovihannekset jäävät kuitenkin usein valitettavasti vain ravintola-annosten koristeiksi, vaikka olemassa on kaikki syyt syödä mikrovihanneksia sellaisenaan. Voi olla että tilanne johtunee mikrovihanneksien saatavuusongelmasta, ja siitä, ettei mikrovihannekset ole tuttuja kuluttajille. Mikrovihannekset ovat siis harmillisesti harvinaista herkkua ja näitä täynnä makua olevia ravinnepommeja on harvoin saatavilla kaupan vihannesosastolla. Mikrovihannekset kuitenkin tuovat väriä lautasellesi, ovat tiivismakusia ja niiden käyttäminen on helppoa. Lisää niitä annokseesi, leivällesi, smoothieihin tai napostele vaikka sellaisinaan. Mikrovihannekset tuo salaattiin uutta ilmettä sekä purutuntumaa ja ruoka-annoksiin uutta pilkettä. Jo kourallinen vihanneksia auttaa saavuttamaan puolen kilon päiväsuosituksen nopeasti. Mikrovihanneksia löytyy jokaisen makuun sopivia miedoista vihanneksista tulisiin herkkuihin. Mikrovihannespuutarhuri mielellään kyllä auttaa ja opastaa sinua löytämään omaan makuusi maistuvat mikrovihannekset. 

Kaupunkilaiselle sopiva tapa kasvataa tuoreita vihanneksia joka päivä!

Mikrovihannesten viljely on äärettömän helppoa myös kotosalla ja mikä parasta olisikaan, kuin napsia omalta ikkunalaudaltaan pieniä, herkullisia kasviksia, raikkaana ja tuoreena omaan ruokavalioonsa soveltuvalla tavalla! Kaupungin pienimmätkin neliöt soveltuvat mikrovihanneksien kasvattamiseen. Mikrovihanneksia voi kasvataa vanhoissa elintarvikemuovirasioissa tai hankkia siihen kaupallisesti valmistetun astian siemenpusseineen. Tässä touhussa ei peukalon tarvitse olla vihreä, mikrovihannesten kasvattelu omalla ikkunalaudalla ei voisi olla helpompaa! Vinokasvilla tarjotaan myös työpajoja mikrovihannesten viljelyyn. Lue lisää TYÖPAJOISTA.


Lähteet ja lisätietoa:

https://phys.org/news/2012-08-trendy-microgreens-nutritious-mature-counterparts.html

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf300459b 

https://www.researchgate.net/publication/267354000_Microgreens_Assessment_of_Nutrient_Concentrations

https://www.sunriseorganicgardens.ca/microgreens-why-theyre-nutritious/