Mikrovihannekset/ Microgreens

Mitä mikrovihannekset oikein ovat?

Mikrovihannekset ovat samoja vihanneksia mitä olet tottunut syömään, sillä erotuksella, että mikrovihanneksien sadonkorjuu tapahtuu jo sirkkalehtivaiheessa.

Sato kypsyy vain 7-14 päivässä syötäväksi! 

Koska sadonkorjuu on näin aikaisessa vaiheessa, ovat mikrovihannekset täynnä ravinteita, sisältäen runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita elimistölle hyvin hyödynnettävissä olevassa muodossa. 

Mikrovihannekset ovat siis kaikille tuttuja vihanneksia, mutta mikrokoossa! 

Mikrovihannes ei siis ole vain yksi vihanneslaji, vaan kuvailee kaikkia sirkkalehtivaiheessa poimittuja vihanneksia. Sana mikro tulee Kreikan kielen sanasta mikros joka tarkoittaa pientä.

Miksi termi mikrovihannekset?

Suomen kieleen ei ole vakiintunut vielä termiä, joka parhaiten kuvailee englannin microgreens-sanaa. Suomen kielessä käytetään termejä miniverso, mikroverso, minivihannekset, miniyrtit, mikroyrtit, versot... Huomaat varmasti jo nyt, miksi haluan puhua yhdellä, asiaa tarkemmin kuvaavalla termillä?

Kaikki nuo termit ovat käytössä mikrovihanneksista ja kuvaavat täysin samaa asiaa, kasvien tietyn vaiheen versokasvua, jonka tarkoitus on päätyä kitoihin.

Tämän vaiheen nimi on sirkkalehtivaihe ja se on kasvin kehityksen ensimmäinen vaihe. Tämän jälkeen kasvi kasvattaa ensimmäiset tosilehtensä ja jatkaa kasvuaan kypsyäkseen täysikasvuiseksi kasviksi, joka tuottaa sadon.

EI ole mitään syytä sekoittaa mikrovihanneksia versoihin tai ituihin, siksi helpoin tapa puhua niistä on käyttämällä termiä mikrovihannes.

Idut->mikrovihannekset->versot->babyleafs->täysikasvuinen kasvi

Haluatko oppia lisää?

Tule työpajalle! Käymme läpi syvemmin aihetta sekä opimme matalan kynnyksen kaupunkiviljelyä oman mikrofarmin perustamisen tiimoilta.

Miksi söisin mikrovihanneksia?

Kun sato korjataan kasvin ollessa vasta sirkkalehtivaiheessa, niiden ravintoainepitoisuus on runsas. 

Sirkkalehtivaiheessa kasvit sisältävät suuren määrän ja kirjon eri ravintoaineita elimistölle helposti hyödynnettävissä olevassa muodossa. 

Mikrovihanneksien viljeleminen ei kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin perinteinen kasvihuoneviljely, eikä niiden viljelyssä tulisi käyttää lainkaan torjunta-aineita tai muita kasvinsuojeluaineita. Lisäksi lannottamista ei tarvita lainkaan, sillä siemenessä on kaikki valmiina, mitä mikrovihannekset tarvitsevat. 

Kun poistamme viljelystä yllä luetellut elementit, ei synny lainkaan vesistöä kuormittavaa jätettä hulevesien muodossa. Tarkastathan aina tuottajalta, miten heidän kasvattamat mikrovihannekset ovat kasvaneet.

Mikrovihannekset ovat erinomaista, matalan hiilijalanjäljen ruokaa ja niitä voi oppia kasvattamaan hyvin helposti itselleen. Tutustu täällä.


Miten mikrovihanneksia voidaan käyttää?

Mikrovihannesten tyypillisin käyttöaihe ovat olleet ravintoloiden annosten koristeena. Näyttävät annokset ovat saaneet koristeensa näistä pikkuruisista vihanneksista niiden kauniin ulkomuodon sekä tiivistyneen makunsa tähden.

Mikrovihannekset ovat harmillisesti olleet harvinaista herkkua ja näitä täynnä makua olevia ravinnepommeja on harvoin saatavilla kaupan vihannesosastolla. Vaatimalla kuitenkin kauppiaaltasi mikrovihanneksia lähikauppaasi, olet mukana tukemassa lähituotantoa, alentamassa ruokatuotannon ilmastovaikutuksia sekä vaikuttamassa terveyteesi lisäämällä täynnä ravinteita olevia mikrovihanneksia ruokavalioosi.

Käytä niitä näin

Lisää niitä kourallinen annokseesi, leivällesi, smoothieihin tai napostelemalla vaikka sellaisinaan, ei ole väärää tapaa herkutella mikrovihanneksilla! Kokeile aivan uusissa paikoissa, kuten pizzan päällä ja keitoissa. 

Salaattiin saadaan aivan uutta ilmettä sekä freessiä purutuntumaa, kun lisäät annokseesi mikrovihanneksia. Ruoka-annoksesi nousee tasokkaaksi ja löydät uutta pilkettä juhliesi koristeluihin lisäämällä niihin mikrovihanneksia. 

Upea koristelu ja erikoinen näyttävyys voileipäkakkuihin ja miksei myös makeisiin leivonnaisiin, moni lajike sopii silmäkarkiksi kaikkialle.

Mikrovihanneksia löytyy jokaisen makuun sopivia miedoista vihanneksista tulisiin herkkuihin.

Jos tuntuu vieläkin liian vieraalle jutulle, niin saat varmasti apua jotta löytät omaan makuusi maistuvat ja ruokavalioosi sopivat mikrovihannekset.