Mikrovihannekset/ Microgreens

Mitä mikrovihannekset oikein ovat?

Mikrovihannekset ovat markkinointitermi vihanneksille, joiden sato kypsyy vain 7-14 päivässä syötäväksi! 

Kun sadonkorjuu tapahtuu aikaisessa vaiheessa, ovat ne täynnä ravinteita, sisältäen runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita elimistölle hyvin hyödynnettävissä olevassa muodossa. 

Mikrovihannekset ovat siis kaikille tuttuja vihanneksia, mutta mikrokoossa! 

Mikrovihannes ei siis ole vain yksi vihanneslaji, vaan kuvailee kaikkia sirkkalehtivaiheessa poimittuja vihanneksia. Sana mikro tulee Kreikan kielen sanasta mikros joka tarkoittaa pientä.

Ethän sekoita meitä ituihin tai versoihin!

Olemme keskenkasvuisia vihanneksia, jotka korjataan sirkkalehtivaiheessa.

Idut->mikrovihannekset->versot->babyleafs->täysikasvuinen kasvi


Miksi söisin mikrovihanneksia?

Sato korjataan kasvin ollessa vielä sirkkalehtivaiheessa, jolloin ravintoainepitoisuus runsas. 

Tässä vaiheessa kasvit sisältävät suuren määrän ja kirjon eri ravintoaineita elimistölle helposti hyödynnettävissä olevassa muodossa. 

Lisäksi niiden viljeleminen ei kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin perinteinen kasvihuoneviljely, eikä viljelyssä käytetä lainkaan torjunta-aineita tai muita kasvinsuojeluaineita. 

Lannottamista ei tarvita lainkaan, sillä siemenessä on kaikki valmiina, mitä mikrovihannekset tarvitsevat. 

Kun viljelemisestä poistetaan yllä luetellut elementit, ei synny lainkaan vesistöä kuormittavaa jätettä hulevesien muodossa. 

Kaiken kukkuraksi maaperää ei tarvitse muokata ollenkaan, jolloin maaperän eroosion lisääntymisestä ei voi syyttää mikrovihanneksia.

Muistathan kuitenkin aina tarkastaa suoraan tuottajalta, miten heidän vastuullisuusasiat ovat huomioitu tuotannossa!

Mikrovihannekset ovat erinomaista, matalan hiilijalanjäljen ruokaa ja niitä voi oppia kasvattamaan hyvin helposti itselleen. 

Koska ne ovat monikäyttöisiä, täynnä ravinteita ja maistuvia, niillä on myös paikkansa ruoka-aine-allergikkojen, nirsojen syöjien sekä jopa astronauttien ruokavaliossa.

Ravintoloiden annosten koristeina tutuksi tulleet mikrovihannekset kuitenkin ansaitsevat parrasvalonsa ruokavaliossamme ravintorikkautensa vuoksi, harmillisesti kuitenkin ne ovat harvinaista herkkua, eikä näitä täynnä makua olevia ravinnepommeja juuri tapaa kaupan hevi-osastolla. 






Käytä niitä

  • Salaateissa
  • Smoothieissa
  • Pataruuissa
  • Pizzan päällä
  • Keitoissa
  • Voileivällä
  • Wrapeissä
  • Burgerseissa
  • Hodareissa
  • Munakkaissa
  • Jälkiruuissa
  • Lunchbowleissa
  • You name it

Nosta ruoka-annoksesi tasokkuutta, ulkomuotoa, maukkuutta, ravintopitoisuutta ja löydä uutta pilkettä omaksumalla mikrovihannesten käyttö keittiössäsi. 

Mikrovihannesten makuvariantteja löytyy jokaisen makuun, miedoista  tulisiin herkkuihin.

Mukutuntuma on miellyttävä, rouskuva ja mehukas.

Ulkomuoto söpö sekä täynnä värejä vihreästä punertaviin sävyihin.